21/07/2024

Foto: Eindhoven Zoo

Met een feestelijke onthulling heeft Dierenrijk zijn nieuwe naam bekend gemaakt: de dierentuin heet voortaan Eindhoven Zoo. De bekendmaking vond plaats tijdens de officiële opening van de vernieuwde verblijven van de tijgers en olifanten. General manager Sander van der Heul: “Op alle vlakken investeren we in de toekomst van dit park, waarbij we ons nog verder ontwikkelen als grote dierentuin en deze nieuwe naam komt veel beter overeen met de kwaliteiten die wij te bieden hebben.”

Dit jaar is het precies twintig jaar geleden dat Dierenrijk Europa de deuren opende. In de loop der jaren verviel de toevoeging ‘Europa’ en mocht het park ook dieren uit andere continenten verwelkomen, zoals olifanten, chimpansees, neushoorns en tijgers.

Van der Heul: “We kunnen oprecht trots zijn op waar we vandaag staan. We hebben hard gewerkt om niet alleen een park te creëren waar bezoekers oog in oog staan met verschillende diersoorten en zich kunnen verwonderen over de pracht van de natuur, maar waar we ook onze verantwoordelijkheid nemen op het gebied van educatie en conservatie. Zo dragen we middels managementprogramma’s actief bij aan het behoud van veel van de bedreigde diersoorten die in ons park leven. Via Stichting Wildlife ondersteunen we natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Met de educatie in het park voorzien we bezoekers van concrete handelingsperspectieven om zelf ook actief bij te dragen aan natuurbehoud.”   ​

Verder ontwikkelen

De komende jaren wil het park nog meer de focus leggen op natuurbehoud en educatie. Van der Heul: “Daarom investeren we veel in de kwaliteit van het park. Dierenverblijven worden aangepast aan de modernste inzichten, zoals meer natuurlijke leefomgevingen om het soort-eigen gedrag van de dieren te stimuleren. Dit jaar hebben we daarin al een aantal mooie stappen gezet: het olifantenverblijf heeft een grote upgrade gekregen en het tijgerverblijf is helemaal vernieuwd.”

Het tijgerverblijf is drie keer zo groot geworden en houdt rekening met de natuurlijke leefomgeving van de Amoertijgers door in het ontwerp verrijkingselementen toe te voegen. Zo zijn er verschillende heuvels, zodat ze hoog kunnen liggen en is er een waterloop met stromend water aangelegd waarin ze kunnen zwemmen. Twee schuilhutten zorgen voor beschutte plekken. Ook is er rondom het verblijf interactieve educatie geplaats, waarbij onderwerpen als bedreigingsstatus, rol van predatoren in ecosysteem en schutkleur worden uitgelegd. 

Tekst gaat verder onder de video

Nieuwe naam​

Daarnaast wil het park de mogelijkheden voor verblijf verder uitbreiden met de bouw van extra speelgelegenheden en het vernieuwen van de horeca. Toegankelijkheid is daarbij een belangrijk aandachtspunt. “We willen dat iedereen hier op ontdekking kan, dus daar proberen we rekening mee te houden met de aanleg van bijvoorbeeld brede, verharde paden. Ook is naast het nieuwe tijgerverblijf een waterspeeltuin gecreëerd die ook deels rolstoeltoegankelijk is.”​

Bij zo’n groot, volwaardig park, hoort ook een naam die deze kwaliteiten uitstraalt, stelt Van der Heul: “De naam Dierenrijk gaf voor ons gevoel onvoldoende aan waar we voor staan. Daarom hebben we besloten om de naam te veranderen in één die beter overeenkomt met wie we zijn en wat we bieden. Dierenrijk wordt daarom Eindhoven Zoo.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *