15/10/2024

Foto: ZooParc Overloon.

In ZooParc zijn twee fossa’s geboren. Het tweetal kwam begin juni ter wereld in de dierentuin in Overloon, maar verblijft nog achter de schermen. Naar verwachting zullen ze over een aantal weken het buitenverblijf gaan verkennen.

Het geslacht van de jongen is nog onbekend. “Na een geboorte laten we moeder en jongen zo veel mogelijk met rust”, vertelt hoofd dierenverzorger Steven van den Heuvel. “Maar ook van een afstandje is het echt super mooi om te zien hoe de moeder haar rol helemaal heeft opgepakt. De jongen doen het uitstekend en groeien als kool.”

Kwetsbaar

Met de geboortes van de fossa’s draagt ZooParc bij aan het managementprogramma van deze in de natuur kwetsbare diersoort. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare en bedreigde diersoorten. “De geboorte van deze dieren is extra bijzonder omdat er niet vaak fossa’s worden geboren in dierentuinen”, weet Van den Heuvel. Het laatste nestje in ZooParc was in 2021; dat was tevens de eerste keer dat er fossa’s waren geboren in een Nederlandse dierentuin. 

De populatie van de fossa, die in het wild voorkomt op Madagaskar, neemt af doordat het leefgebied steeds kleiner wordt als gevolg van boskap. Daarnaast is ook stroperij een factor: het vlees van de fossa wordt lokaal als delicatesse beschouwd. Ook boeren jagen op deze roofdieren, om zo hun pluimvee te beschermen.  

IMPACT Madagascar

ZooParc steunt, via Stichting Wildlife, IMPACT Madagascar. Deze organisatie doet onderzoek naar fossa’s en zet zich samen met de bevolking van dit Afrikaanse land in om problemen als ontbossing, armoede en illegale handel tegen te gaan.

De fossa is het grootste inheemse roofdier op Madagaskar. Daar leeft hij in de bossen, waar hij jaagt op vogels en lemuren zoals de ringstaartmaki. Deze roofdieren zijn uitstekende klimmers en kunnen daarnaast ook makkelijk van tak naar tak springen. Ze zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Slapen doet de fossa in een holle boom of in een hol in de grond.  

Fretkat

Doordat deze diersoort enigszins lijkt op een katachtige wordt hij ook wel fretkat genoemd. Zo heeft de fossa een lang, slank lichaam, met ronde oren, grote ogen en een korte bruine vacht met lange staart.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *