21/07/2024

Kerkrade – Dinsdagochtend werden de primatenverzorgers van GaiaZOO verrast met de geboorte van een ernstig bedreigde westelijke laaglandgorilla. Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat de laatste gorilla in de Kerkraadse dierentuin het levenslicht zag. De vreugde bij de verzorgers is daarom extra groot. Helemaal een verrassing is de geboorte natuurlijk niet. De dierverzorgers zagen de buik van deze gorilla steeds boller worden. Extra bijzonder is het feit dat de vader van dit jong de nieuwe zilverrug is van de gorillagroep. Hij arriveerde in 2022 en nam na een lange en spannende introductie de groep over van zijn voorganger, die enkele maanden daarvoor overleed. En met succes. Dierverzorger Myrthe Peerboom zag de jonge gorilla dinsdagochtend vroeg bij moeder in de armen liggen. “Dit is de kers op de taart van het werk van een dierverzorger. Alles gaat vooralsnog goed, maar we houden moeder en jong natuurlijk goed in de gaten. We hebben het jong al zien drinken, de eerste dagen blijven het spannendst.” Gorilla’s hebben het zwaar in het wild. Ze staan onder druk door ontbossing vanwege mijnbouw en worden bejaagd voor hun vlees. De westelijke laaglandgorilla’s in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we genetisch gezonde populaties behouden. Ook de EAZA samenwerking op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud draagt bij het behoud van bedreigde diersoorten.

Zilverrug

In het voorjaar van 2022 kwam de nieuwe zilverrug vanuit het Belgische Pairi Daiza naar het Nederlandse Kerkrade. Een lange en bijzondere introductie volgde. Tevens een succesvolle introductie, zo blijkt. De nieuwe gorilla veroverde stapsgewijs zijn positie als leider in de groep. Deze geboorte is belangrijk, omdat de zilverrug zich nog niet eerder had voortgeplant. Op deze manier draagt GaiaZOO bij aan een genetisch gezonde populatie van westelijke laaglandgorilla’s binnen de Europese dierentuinen. Zo fungeren de gorilla’s in dierentuinen als een vangnet voor als deze ernstig bedreigde soort zou uitsterven in het wild.

Gorilla op komst

Op aanbeveling van het EEP managementprogramma mocht de zilverrug samen met de kersverse moeder een jong krijgen. Na enige tijd toonde een zwangerschapstest aan dat dit ook gelukt was. Na een draagtijd van zo’n negen maanden komt het jong ter wereld. Het vrouwtje en haar jong kunnen zowel in hun binnen- als buitenverblijf te zien zijn. Wie het jong wil bezoeken moet soms goed zoeken. Het jong wordt veilig vastgehouden door de moeder en is nog erg klein. Het is het tweede jong van deze gorilla. In de gorillagroep kwamen eerder al gorilla’s ter wereld. De andere gorilla’s komen ook regelmatig een kijkje nemen en interesseren zich duidelijk voor wat er zich afspeelt. Deze groepsuitbreiding biedt verrijking voor de hele gorillagroep. Voor de jonge gorillavrouwen in de groep is dit dan ook een waardevolle les over het opvoeden van een jong. Andere vrouwtjes in de groep kunnen observeren hoe de moeder gorilla voor haar jong zorgt. Dit kan hen voorbereiden op hun eigen toekomstige moederschap door te leren hoe ze moeten omgaan met en zorgen voor een jong. De zilverrug speelt vooral sociaal gezien een rol. Hoewel zilverruggen over het algemeen dominant zijn en respect eisen, zijn ze de eerste jaren vaak tolerant en geduldig tegen jonge gorilla’s.

Gorilla’s in het wild

De westelijke laaglandgorilla is een ernstig bedreigde soort en komt in het wild onder andere voor in de dicht begroeide regenwouden van Kameroen, Gabon en Congo. Illegale jacht en het verlies van leefgebied door mijnbouw vormen een grote bedreiging voor gorilla’s. Ook veel andere plant- en diersoorten in Centraal Afrika staan hierdoor onder druk. De bodem van deze regenwouden bevat namelijk een erts dat nog kostbaarder is dan goud: coltan. Deze grondstof is nodig voor onze mobiele telefoons en tablets. Om coltan te verkrijgen, wordt het regenwoud gekapt. Gelukkig kunnen mobieltjes gerecycled worden waardoor er minder coltan uit Centraal Afrika nodig is. Voor elk mobieltje, tablet of cartridge dat bij GaiaZOO ingeleverd wordt, ontvangt het Gaia Nature Fund een vergoeding die ten goede komt aan de bescherming van Grauers’ gorillas in het Virunga National Park.

Nog ZOOveel meer

Er valt nog meer nieuws te melden uit GaiaZOO. De Kerkraadse dierentuin heeft namelijk niet stil gezeten. De afgelopen maanden werd er flink gebouwd aan een ruime, natuurlijk volière voor Europese oehoes, zwarte ooievaars en raven bij het onlangs geheel vernieuwde entreeplein. In het hart van het park wordt momenteel gebouwd aan een nieuw en ruimer verblijf voor de dwergnijlpaarden. Ook de bergbongo’s, die hun verblijf gaan delen met Kirk’s dikdiks, krijgen een gloednieuw verblijf. Daarnaast verwelkomt de dierentuin later dit jaar in Savanna ernstig bedreigde Mhorrgazelles. In het pas vernieuwde gedeelte van Rainforest mogen binnenkort de langverwachte zwarte brulapen en manteltamarins hun intrede doen in hun gloednieuwe verblijf. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *