21/07/2024

Attractiepark Toverland in Sevenum heeft ambitieuze plannen om de komende 20 jaar flink uit te breiden. Het park wil uitgroeien tot een pretparkresort met nieuwe themagebieden, een vakantiepark en één of meerdere hotels. Het park mikt voor de toekomst op 3,7 miljoen bezoekers per jaar.

Maar niet iedereen is enthousiast over deze plannen. Een groep inwoners van Kronenberg en omgeving maakt zich al jaren zorgen over de mogelijke gevolgen van de uitbreiding voor de leefbaarheid en de natuur in de regio. Ze vrezen onder meer voor toenemende overlast van verkeer en geluid en aantasting van het landschap. Ze willen dat de plannen teruggebracht worden naar een voor de omgeving aanvaardbaar niveau.

De gemeente Horst aan de Maas wil Toverland de mogelijkheid bieden zich in de komende jaren stapsgewijs te blijven doorontwikkelen en uit te breiden. De gemeente wil daarvoor een zogenoemd bestemmingsplan verbrede reikwijdte vaststellen met flexibele ontwikkelmogelijkheden. Het plan biedt de mogelijkheid tot uitbreiding van het attractiepark in noordelijke en/of westelijke richting en het realiseren van maximaal 800 hotelkamers en 710 vakantiewoningen.

De dorpsraad van Kronenberg, de ‘achterburen’ van Toverland, heeft bezwaar gemaakt tegen het plan en heeft inwoners uitgenodigd voor een bijeenkomst om hun zorgen te delen. De dorpsraad vindt dat het plan te weinig rekening houdt met de impact van de ontwikkelingen bij onder andere hippisch centrum Grandorse en vakantiepark De Schatberg, die ook in de buurt liggen.

Het nieuwe bestemmingsplan lag tot 10 januari ter inzage bij de gemeente. De dorpsraad heeft vlak voor de sluitingsdatum een zienswijze ingediend om het inspraakrecht met drie weken te verlengen. Het is nog niet bekend wanneer de gemeente een besluit zal nemen over het plan en of er nog aanpassingen zullen worden gedaan. Welke attracties Toverland gaat bouwen, is ook nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *