23/06/2024

Witgezichtsaki geboren in jubileumjaar AquaZoo Leeuwarden

Leeuwarden, 20 oktober 2023 – In AquaZoo Leeuwarden is deze week een witgezichtsaki geboren. De moeder en het jonge dier maken het goed.

Het jong is zondag ter wereld gekomen. Volgens hoofd dierenverzorging William Kreijkes gaat het heel goed, maar blijft het spannend: “Er kan nog zo veel gebeuren. Maar het jong groeit goed en het koppel heeft eerder al nakomelingen succesvol grootgebracht, dus we zien het heel positief in.”

Geen verrassing

De komst van de jonge witgezichtsaki was geen totale verrassing voor de dierenverzorgers in AquaZoo. Kreijkes: “We zagen dat de moeder iets dikker werd en die observatie werd, enkele dagen voor de komst van het jonge dier, door de weegschaal bevestigd: er was een gewichtstoename van 300 gram en dat past bij een dracht. Normaalgesproken weegt de moeder ongeveer 1,8 kilogram.” De draagtijd van een witgezichtsaki is ongeveer vijf maanden.

Het geslacht van dit jong is nog niet bekend. Pasgeboren saki’s hebben allemaal de gezichtstekeningen en kleuren van de moeder, zodat ze de eerste maanden niet opvallen voor roofdieren. Na twee tot drie maanden veranderen de tekeningen van het gezicht. Wanneer het een vrouwtje is, behoudt het jong de kleuren van de moeder. Het gezicht kleurt wit als het een mannetje is. Zodra dit goed zichtbaar wordt, zal het jonge dier steeds zelfstandiger worden en met een half jaar beweegt het dier volledig onafhankelijk.

Hoog in de boom

De witgezichtsaki komt voor in de tropische regenwouden, moerassen en bossen van Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela. Ze leven hoog in de bomen. Deze boomtoppen bieden de saki’s bescherming tegen onder andere roofdieren.

Witgezichtsaki’s zijn erg lenig en sterk. Ze kunnen dankzij hun krachtige achterpoten en stevige, lange staart van boom tot boom springen. Ze worden daarom soms ook vliegende apen genoemd.

Ambassadeurs

Op de Rode lijst van de IUCN is de populatie van deze soort vooralsnog ‘niet bedreigd’. Het leefgebied ligt daarentegen wel onder druk: de bossen worden gekapt en daardoor komen de dieren te overlijden. Ook worden ze steeds vaker aangereden door auto’s, omdat het leefgebied steeds kleiner wordt. In dierentuinen wordt door middel van het Europees managementprogramma een gezonde reservepopulatie gecreëerd voor deze soort.

Daarnaast zijn de saki’s in het park de ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. Kreijkes: “We hopen dat de bezoekers onder de indruk raken van de schoonheid van de dieren. Om ze vervolgens te vertellen hoe kwetsbaar het leefgebied is. Ook leggen we uit wat wij doen, met hulp van de bezoekers, om dit te beschermen.”

Welpjes en dino’s

Dit jong is niet het enige jonge dier in de jubilerende Friese dierentuin: eerder dit jaar werden vier tijgerwelpjes geboren. Daarnaast zijn er deze herfst in het 20-jarige park ook meer dan twintig levensechte dinosaurussen te zien.