23/06/2024

Reuzenpanda Fan Xing vertrokken naar China

Vandaag was het zover. Reuzenpandajong Fan Xing heeft Ouwehands Dierenpark verlaten en is op reis naar China. In het park werd zij door een vol plein uitgezwaaid.

Tijdens een feestelijke afscheidsceremonie in Ouwehands Dierenpark met onder anderen genodigden van de Chinese Ambassade en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook een plein vol kinderen, werd de reuzenpanda uitgezwaaid. Na een kort formeel programma met speeches van hoogwaardigheidsbekleders werd er buiten op het plein getoast op een goede toekomst voor Fan Xing. Er was entertainment en er werd gekeken naar een tijdlijn video van de reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark met in het bijzonder de geboorte en het opgroeien van Fan Xing. De video eindigde met de transportbus die daarna daadwerkelijk het plein opreed en uitgezwaaid werd.

Dubbele gevoelens

Met de geboorte van dit eerste reuzenpandajong in Nederland werd op 1 mei 2020 geschiedenis geschreven. Volgens de overeenkomst tussen China en Ouwehands Dierenpark moeten reuzenpanda’s die hier zijn geboren voor hun vierde levensjaar verhuizen naar het land van oorsprong, China.

In China leeft de reuzenpanda in het wild. Hij leeft alleen, solitair, soms met een jong dat na ongeveer twee jaar zijn eigen weg gaat. Fan Xing is inmiddels drie jaar. Ouwehands Dierenpark wil graag zo dicht mogelijk bij de natuur blijven en werkt daarom al maanden samen met de Chinese partners toe naar het vertrek van Fan Xing naar China. ”Een dier zien vertrekken is altijd een beetje dubbel. Je weet dat het voor goede doeleinden is, maar je neemt ook afscheid van een dier dat je dagelijks hebt verzorgd,” aldus José Kok, Hoofd afdeling Dierverzorging in Ouwehands Dierenpark.

Waar te zien?

Fan Xing zal in China voorlopig verblijven in een van de dependances van het Wolong Panda centrum (CCRCGP). Daarna zal gekeken worden naar een plek waar ze uiteindelijk kan bijdragen aan het in stand houden van de reuzenpanda’s. Haar ouders, reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya zullen voorlopig nog in Ouwehands Dierenpark blijven.