20/09/2024

Foto: beekse bergen.

Beekse Bergen maakt zich op voor de geboortes van drie Afrikaanse olifantenkalfjes. De olifant Punda en haar twee dochters Pina-Nessi en Bongi zijn namelijk drachtig. Het park maakte dit heugelijke nieuws bekend tijdens een speciale onthulling in de nieuwe, nog in aanbouw zijnde, Olifantenvallei. Met dit verblijf krijgen de olifanten in Beekse Bergen er 5000 vierkante meter bij. 

De kalfjes worden in drie maanden tijd verwacht, tussen het einde van 2023 en het begin van 2024. “Het is erg bijzonder dat er maar liefst drie olifanten drachtig zijn in ons park.”, vertelt hoofd dierenverzorging Yvonne Vogels. “Jaarlijks worden er gemiddeld twee tot zes Afrikaanse olifanten in Europese dierentuinen geboren. Het komt ook voor dat er in één jaar geen Afrikaanse olifanten geboren worden.” In Beekse Bergen werd er één keer eerder een Afrikaanse olifant geboren: Punda beviel in 2016 van koe Madiba.

Olifanten zijn gemiddeld 22 maanden drachtig met een marge van enkele weken. “Een exacte bevallingsdatum kunnen we niet vaststellen. Wel weten we dat de olifanten in drie maanden tijd zijn gedekt en de jongen kort op elkaar worden geboren. Het wordt voor ons dus ook echt heel spannend!” zegt Vogels. 

Onder de indruk
De vader van deze drie toekomstige kalfjes is Yambo. Deze achttienjarige bul kwam in 2021 vanuit een dierenpark in Cabárceno in Spanje naar Beekse Bergen. “Yambo voelde zich gelijk thuis in Beekse Bergen en de dames waren ook meteen erg onder de indruk van deze vriendelijke reus. Dit was wederzijds, want ook hij had interesse in de drie koeien. Er vonden meerdere dekkingen plaats met een hoop bombarie van de rest van de familie”, aldus een enthousiaste Vogels.

De cyclus van de olifant wordt gemeten door middel van bloed en urinetesten en daardoor weten verzorgers wanneer de eisprong plaatsvindt. Vogels: “We zagen dat er precies op het juiste moment dekkingen plaatsvonden en daarna moesten we geduldig afwachten op de resultaten van het bloedonderzoek. Gelukkig bleek uit de uitslagen dat er geen eisprong meer plaatsvond. Hierdoor kunnen we met zekerheid zeggen dat ze alle drie drachtig zijn!”

Europees managementprogramma
De Afrikaanse olifant leeft ten zuiden van de Sahara in Oost- en Zuid-Afrika en wordt in het wild met uitsterven bedreigd. Eén van de grootste bedreigingen is nog altijd de stroperij. Zo worden er per jaar zo’n twintigduizend olifanten gedood, enkel voor de waardevolle ivoren slagtanden. Daarnaast staat het leefgebied onder druk door de aanleg van landbouwgrond en ook klimaatverandering zorgt ervoor dat de populatie afneemt. 

Om ervoor te zorgen dat er een gezonde reservepopulatie is, is er een managementprogramma binnen de Europese dierentuinen. “Yambo is voor het managementprogramma naar ons park gekomen en we zijn dan ook erg blij dat we met de geboorte van de jonge olifanten hieraan bijdragen,” vertelt Vogels.

Stichting Wildlife
Beekse Bergen steunt Stichting Wildlife en daarmee het Elephants and Bees Project. Naast de stroperij vormen ook mensdier-conflicten een grote bedreiging. De conflicten ontstaan doordat de olifanten vaste routes bewandelen, waardoor ze landbouwgronden oplopen en daarmee de gewassen stuktrappen.

Het Elephants and Bees Project heeft hier een innovatieve oplossing voor bedacht: de gewassen worden beschermd door bijenvolken. Olifanten zijn bang voor bijen, waarschijnlijk vanwege het gevaar dat de bijen hun slurf invliegen en ze daar kunnen gaan steken. Door bijenkorven aan draden rondom de landbouwgronden op te hangen, worden de gewassen beschermd. Zodra een olifant namelijk tegen een draad aanloopt, bewegen de korven en vliegen de bijen uit. De dieren schrikken van het gezoem en vluchten hiervoor weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *